Sexism

Scooby Kookie Vehicle Fire Engine 2.jpgCred că nici voi nu v-ați pus pînă acum problema unui subiect sexist în ceea ce privește personajele de desene animate. Oferim copilului ocazia să privească povesti interesante, fără să bănuim că personajele vor împărți lumea lor în două: "de fete" și "de băieți".

După 3-4 ani, cînd activitatea de socializare a copilului începe să prindă contur, apare - inevitabil - aceasta împărțire, nu doar după roz și bleu, nu doar după stilul de joc, dar și după personajele preferate.

Categoric, copiii au nevoie de modele, au nevoie să creadă că binele învinge întotdeauna răul, au nevoie să creadă în super-eroi, dar au voie, pe de altă parte, să nu atribuie un anume model doar unui anume sex. De ce n-ar fi Spiderman un personaj interesant de urmărit și de către fete? De ce trenulețele simpatice "Thomas si prietenii" ar fi doar pentru băieți?

thomas.jpgO să spuneți: nimeni nu te împiedică să le oferi și fetelor! Ei, aici începe, de fapt, revolta mea: producătorii le-au transformat în subiect sexist. Pentru că nu ai, de exemplu, alternativa de a cumpăra un tricou cu trenuleț decît pe o croială de băieți.

Pînă să intre la grădiniță, fetița mea s-a dezvoltat, din punct de vedere al preferințelor pentru anumite personaje, într-un mod "unisex". Adică i-au plăcut pirații, trenulețele și roboții pe lîngă floricele și poșetuțe roz. A purtat o geacă cu pirați de la raionul pentru băieți. Avem acasă jucării considerate "de băieți" cu care ne jucăm încă cu mare plăcere.

Cum a intrat la grădiniță, însă, a devenit mai categorică la acest subiect astfel încît jucăriile le mai păstrăm, nu și obiceiul de a jongla prin oferta de hăinuțe. Apogeul l-am atins cînd am solicitat o imagine pentru tort, iar la
categoria "fetițe" am întîlnit numai subiecte în nuanțe de roz și mov. Am întrebat despre personaje ca Scooby Doo sau Tom și Jerry. Surpriză, erau la categoria "băieți"!

Ca să concluzionez cu cinism, se poate face o clasificare a personajelor după vrerea producătorilor:

 • de fete: prințesele Disney, Barbie, Hannah Montana, Hello Kitty, Minnie Mouse, Daisy, Tinkerbell;

 • de băieți: Thomas, Wall-E, Cars, Spiderman și ceilalți eroi Marvel, Mickey Mouse;

 • unisex: Winnie the Pooh și prietenii.

Las listele deschise, probabil aveți completări de făcut. Mie mi s-ar părea echitabil să nu mai categorisească nimeni personajele în acest mod; să poți găsi imprimeuri aplicate în egală măsură și pe produsele pentru fete, dar și pe cele pentru băieți.

Inevitabil, poate apărea și reversul medaliei: dacă încalci codul sexist, ai o problemă de a nu avea un copil corect orientat spre sexul sau... Hm, ca să vă liniștiți, revedeți materialele denumite "Și băieții plâng câteodată" sau "Și fetițele vor trenulețe".

6 responses to "Sexism"

 1. Să știi că până în momentul în care copilul începe să copieze și să fie influențat de prieteni, nu face mari diferențe. Primul desen animat preferat de Sofia a fost "Thomas și prietenii". Acum e fan Scooby și Tom și Jerry.
  Nu zic, are și Barbie. Dar stau uitate pe fundul unui coș - voi scrie în curând despre Barbie. :P De Hannah Montana încă nu a aflat.

 2. Da, asta e si parerea mea: copiii nu isi categorisesc ei singuri personajele, ci orientarea se face cind sint destul de mari pentru a se lasa dusi de valul marketingului, sau de influenta prietenilor. Sincer, mi-e ciuda ca se intimpla asa! Si problema se vede mai pregrant pentru noi ca parinti cind, de exemplu, desfacem un cadou primit de copilul nostru de la un alt adult care nu e parinte, dar a intrat intr-un magazin de profil si a ales din ce a gasit. Uuuu, cred ca ma intelegeti...

 3. Îmi pare rău, Sofiei îi place Jackass.

 4. Mie mi se pare ca exista o delimitare clara intre parintii de fete si parintii de baieti.
  Majoritatea mamelor de fete isi vor imbraca fetele in albastru sau orice culoare "masculina" dar cate mame de baieti isi vor imbraca baietii in culori pastel, gen lila? Deci da, mamicile de baieti sunt mult mai sexiste, din pacate. Acelasi lucru despre jucarii. Este absolut ok ca o fetita sa se joace cu un camion de pompieri dar cand "baiatul mamei" pune mana pe papusa, dezastru.

 5. Vestimentar, e clar ca libertatea mai mare o au fetele. E mai interpretabil insa sa vezi un baietel imbracat cu ceva cu volanase gen Barbie! Insa nu e normal sa pui gard gen "Tom si Jerry e de baieti". Sau, poate ca unii parinti de baieti accepta sa ii lase sa impinga carucioare de jucarie, dar niciodata nu le vor cumpara Barbie.
  O mamica, colaboratoare de-a noastra, povestea ca baietelul ei si-a dorit un rucsac verde, dar n-au gasit decit cu Tinkerbell. Producatorii ar fi putut sa gindeasca acelasi produs si in varianta "de baieti", tot pe culoarea verde, care sa aiba maginea unui personaj masculin din aceeasi poveste. Eu asta consider ca lipseste de pe piata: putina flexibilitate in categorisire!

 6. eu sunt mama a doi baieti, unul de 18 si unul de aproape 3...din cauza fatului ca acum 18 ani culorile de haien care se gaseau in magazine erau kaki, gri, albastru inchis si combinatii ale acestora, pe cel mic acum il imbrac in orice culoare alta decat cele mai sus enumerate,exceptand roz-ul care cred eu ca e strict pt fete....iar la capitolul desene, orice care nu contine violenta, poate fi chiar si barbie, nu ma deranjeaza atata timp cat nu se omoara, nu se injura, ....

Leave a Reply

Mail will not be published