"Darts" cu arici

darts1.jpgL-am cumpărat din Budapesta cu 4-5 euro. Nu e chiar Darts pentru că nu are săgețile care dau numele jocului original. Dar funcționează pe același sistem.

Are:

 • o planșetă colorată cu 5 "ținte" de nimerit: prune, un măr, o pară, o felie de pepene și o căpșună;
 • 3 mingiuțe cu scai/arici.

Pentru că instrucțiunile de joc erau în limba maghiară și nu am reușit să le citim, am stabilit noi propriile "reguli".

Planșeta se poate agăța în perete cu un cui. Sau, mai simplu, pentru a nu găuri toată casa - dacă vreți să-i schimbati locul - se poate sprijini de un perete, spătarul unui scaun etc.

darts2.jpgȚinând cont de vârsta jucătorilor, se stabilește de comun acord distanța de la care se aruncă: 1-2-3 metri. Sau mai mult, pe măsură ce copilul crește și capătă din ce în ce mai multă precizie.

Se aruncă mingiuțele, încercând să se nimerească fructele de pe planșetă, eventual cele cu punctaj mai mare. Și, evident, câștigă cel care acumulează mai multe puncte.

La noi a fost extrem de amuzant. Pentru că, dacă nu reușea să nimerească planșeta, se ducea din ce în ce mai aproape și arunca ori așeza direct mingiuța în locul ales de ea - nu știu după ce criterii.

Pe lângă momentele distractive pe care le oferă, acest Darts cu mingiuțe:

 • dezvoltă motricitatea;
 • încurajează jocul în echipă;
 • încurajează respectarea regulilor de joc;
 • dezvoltă răbdarea.

Oferă câștigătorului satisfacția rezultatelor bune obținute, iar pe următorii clasați îi poate încuraja să încerce mai mult data viitoare.

Este recomandat pentru 3 ani+, dar poate fi folosit cu încredere și de la 2 ani, dacă copilul are răbdarea necesară ori înțelege "regulile". Se poate folosi timp îndelungat, pentru că Darts-ul adevărat este jucat cu plăcere și de adulți.

3 responses to ""Darts" cu arici"

 1. Ca principiu de joc, mi se pare foarte amuzant pentru cei mici, atîta vreme cît nu există frustrare (ținta să fie greu de atins, distanța prea mare, nevoia de precizie prea ridicată etc.). Se poate improviza din bile sau Mighty Beanz ceva asemănător: arunci nu prea departe o bilă care rămîne drept țintă. Se aruncă cu rîndul alte bile și cîștigă cel care a reușit să se poziționeze la cea mai mică distanță față de bila aruncată inițial.
  De asemenea, am văzut de vînzare ceva asemănător jucăriei prezentate în articol: o planșetă cu buzunare în care te străduiești să nimerești mingiuțe. Fiecare buzunar are un punctaj și cîștigă cel care a adunat cele mai multe puncte.
  Poate fi un joc care să aducă buna dispoziție în familie, deoarece, indiferent de vîrstă, poate fi antrenant pentru toți membrii.

 2. Stiti cumva de unde pot cumpara asa ceva din Romania? Pare foarte interesant jocul si cred ca i-ar placea copilului meu.

 3. Adina, am văzut la un moment dat ceva asemănător pe un magazin on-line, dar nu-mi amintesc acum pe care. Și nici nu știu cum îi zicea jucăriei. Oricum, altfel decât Darts...

Leave a Reply

Mail will not be published