Puzzle-urile tăbliță din lemn

Inspirate din metoda Montessori

puzzle_copac.jpgEste acea tăbliță din lemn, extrem de simplă, cu care sigur v-ați întîlnit pînă acum. Are piese mari, fiecare prevazută cu o piuneză care o face ușor de apucat. După 12-18 luni, copiii se joacă cu mare placere datorită gradului redus de dificultate și a satisfacției ușor de obținut.

Dar aceste aspecte nu sînt tot ce se poate spune despre acest gen de puzzle. Întotdeauna, în cazul jucăriilor, lucrurile simple sînt de departe cele mai interesante!

Montessori a reinventat puzzle-ul pentru a-l folosi în activitățile de cunoaștere a lumii înconjurătoare, de învățare a literelor și cifrelor, în conștientizarea imaginii în spațiu și timp.

harta.jpgInițial, a creat o hartă-puzzle în care zonele geografice erau decupate. Așezarea lor înapoi pe planșetă facilita învățarea geografiei. De aici, pornind de la ideea părților componente, s-au construit planșe pentru alte discipline: științele naturii, de exemplu - în care erau desfăcute părți ale unui copac, floare, fluturaș, animal etc. Nu numai că dezvoltă spiritul de observație, percepția formelor și cea spatială, dezvoltarea operațiilor gîndirii, dar era un bun prilej de învățare a lumii înconjurătoare, de dezvoltare a limbajului și însușirea noțiunilor noi.

my_first_clock.jpgPentru perceperea și învățarea noțiunilor legate de timp, există puzzle-ul ceas. Orele pot fi indicate de diverse figurine sau chiar de cifre adevărate. Se realizează operațiunea de completare, dar și învățarea ordinii cifrelor,
familiarizarea cu modul în care un ceas indică ora. Variantele sînt multiple și se pot alege cu atît mai complexe,
cu cît vîrsta copilului e mai mare.

cifre.jpgUn alt aspect deosebit de apreciat este metoda de învățare a literelor și cifrelor sub formă de tăblițe cu puzzle. Evident, nu e cazul să forțăm copiii la vîrste prea mici pentru a obține performanțe, dar se poate exersa limbajul cu exprimări de genul: "A vine de la albină". După vîrsta de 3 ani se va exersa număratul cu ajutorul planșetelor pe care există cifre și, alături, numărul corespunzător de figurine pe care copilul le va număra, le va recunoaște ca fiind de un anumit număr și le va potrivi corect, asociindu-le cifrei din puzzle.

Este de reținut este că adresabilitatea în funcție de vîrstă este foarte mare, începînd cu 12 luni și mergînd pînă la vîrsta școlară mică. Este o metoda extrem de plăcută de a face "lucruri serioase" - jocul devine o metodă didactică, iar părinții pot contribui la aprofundarea noțiunilor fără să frustreze sau să constrîngă copilul.

0 responses to "Puzzle-urile tăbliță din lemn"

  1. There are currently no comments.

Leave a Reply

Mail will not be published