Prima jucărie a bebelușului

Pe locuri, fiți gata, start!

prima-jucarie-a-bebelusului.jpgAi devenit părinte. În ciuda superstițiilor, bebe are deja lucrușoarele lui, pe care le-ai ales jumătate cu dragoste, jumătate cu frică. Ai intrat astfel într-o nouă lume, a cumpărăturilor pentru bebeluși, necunoscută ție ca adult până atunci, în care nu te-a licențiat nimeni. Și, inevitabil, nu te-ai limitat la hăinuțe, ci s-au lipit de coșul de cumpărături și mici jucărioare drăgălașe. Sună cunoscut până aici? Cred că daaa…

Răspunsul la întrebarea “care este prima jucărie a bebelușului?” pare a fi: o zdrăngănitoare, eventual din plastic. Obiectele acelea strident colorate, cu biluțe, de cele mai multe ori prost finisate. Am dreptate, așa crede toată lumea? Experiența mea de părinte, însă, contrazice asta.

După prima lună de viață, bebelușul începe să remarce lumea din jur: la început umbre și lumini, sunete, apoi culori. Până atunci, lumea a însemnat doar miros și gust. Veți observa cum anumite sunete vor primi anumite reacții, ceea ce înseamnă că e timpul pentru a monta un carusel deasupra pătuțului.

După a doua lună de viață, bebelușul devine din ce în ce mai activ. Veți constata că atunci când interesul îi este captat de un obiect potrivit, va întinde mânuța și va încerca să îl cunoască, cu gurița. Va învăța cum să obțină reacții și va aplica iar și iar pentru a profita din plin de ele. Pentru toate acestea e nevoie de o jucărie interesantă:

  • în primul rând, trebuie să fie suficient de mică pentru a fi apucată cu ușurință de mânuțele mici (cam cât jumătate de palmă adultă);
  • în al doilea rând, va fi realizată din materiale care s-o facă ușoară ca și masă, pentru a putea fi manevrată;
  • culorile variate, texturile și suprafețele diferite vor stimula simțul văzului și pe cel tactil;
  • sunetele completează activitatea, aducând un plus de interes reacțiilor obținute prin manevrare;
  • nu în ultimul rând, fiind vorba de o vârstă sub 6 luni, igiena nu trebuie neglijată, deci jucăria trebuie să fie lavabilă.

Un exemplu se poate vedea în poza de față (Maimuțica Tiny Smart): o maimuțică cu picioarele elastice, ale căror lăbuțe sunt variat colorate și moi. Zona de zornăit se află în corp: o carcasă de plastic cu câteva biluțe, bine închise înăuntru. Biluțele sunt mici, așa încât să scoată sunete delicate. Pe spate are o agățătoare de plastic, de formă ovală, cu rol dublu: agățare-apucare și masajul gingiilor. Bebelușul poate ține jucărioara în mânuță sau poate fi agățată deasupra, la un nivel potrivit pentru a fi atinsă repetat.

Nu va fi nimic frustrant, nici pentru bebe, deoarece va avea libertate totală de explorare a ei, nici pentru părinte, de a se îngrijora pentru igiena sau pentru un potențial vătămător al acestui gen de jucărie.

De evitat jucărioarele cu sunete mecanice sau electrice, deoarece ele ori nu sunt lavabile, ori emit sunete stridente.

Vor fi jucării care vor crește odată cu copilul; le vor redescoperi cu plăcere la vârsta când locomoția se va dezvolta și vor simți nevoia să le poarte dintr-un loc în altul, dar și mai târziu, când va începe interesul pentru colectat figurine.

0 responses to "Prima jucărie a bebelușului"

  1. There are currently no comments.

Leave a Reply

Mail will not be published