Lădița cu nisip

ladita.2.JPGCând mă gândesc la nisip, îmi vine în minte groapa cu nisip unde săream la orele de sport. Mă mai gândesc la nisipul de pe plaja și bucuria copiilor cufundați în el.

Jocul cu nisip este foarte puțin cunoscut în tara noastră pentru valoarea sa terapeutică. Este un joc extrem de fascinant care stimulează simțurile și mintea. Face parte din categoria jocurilor senzoriale. Extrem de creativ, acestui joc nu-i poate rezista nici un copil. Vă gândiți cumva că acest joc poate fi jucat doar vara în gradina bunicilor, în parc sau la mare? Nici vorba de așa ceva. Puteți achiziționa o lădiță și nisip (există magazine on-line care comercializează saci cu nisip care nu se usucă niciodată) cu care copilul să se joace chiar în camera lui.

Este un joc care pune la treabă imaginația și creativitatea micuților voștri. De asemenea, le dezvoltă motricitatea fină, precizia și atenția. Poate fi jucat în fiecare zi în diverse forme și variante.

Ce putem face cu nisipul? Cel mai simplu mod de a-l utiliza este să îl combinăm cu cantitatea potrivită de apa (dacă este nisip obișnuit) astfel încât să poată fi utilizat pentru diverse forme (animale, flori, vehicule, orice aveți la îndemână).

Jocul în nisip poate fi combinat cu o diversitate de accesorii. Este foarte important să nu lipsească figurinele miniaturale (oameni, animale, personaje din desene animate - care de obicei se găsesc în ouăle de ciocolată cu surprize). Nelipsite de la acest joc sunt și bețișoarele din plastic sau din lemn, paharele de unică folosință, umbreluțele și stegulețele din hârtie (se găsesc, de obicei, la supermarket-uri). Alături de toate acestea puteți aduce puțină culoare cu pietricele din sticlă divers colorate (ornamentale).

ladita.1.JPGPentru acest tip de joc eu utilizez, acasă, o planșetă din pal frumos colorată, special comandată la un producător de mobilă. Deasupra ei pun lădița cu nisip. Formele pot fi așezate pe planșetă sau direct în lădița cu nisip. La fel și figurinele sau orice altceva vă mai vine în minte să faceți împreună cu copilul dvs.

Copilul se poate juca singur sau împreună cu părinții. Pentru a se juca singur, asigurați-vă că are vârsta și abilitățile necesare să facă acest lucru. Mai aveți nevoie de multă creativitate ca părinți și reguli clare pe care copiii să le respecte. Una din regulile pentru Iasmina, fetița mea, este: "Te poți juca cu nisip în camera ta doar pe planșetă sau în lădiță". Dacă această limită nu ar fi clar stabilită, Iasmina ar putea crede că se poate juca cu nisip prin toată casa. Lipsa limitelor poate genera conflicte între copii și părinți.

Sugestii de joc:

  • Puteti construi case și castele din nisip unde să locuiască diverse figurine îndrăgite de copil. Le puteți face garduri și grădini ornate cu pietricele colorate, puteți face străzi cu ajutorul betelor de chibrit. Pentru a evita rutina în joc, puteți urmări felul în care copilul utilizează diversele accesorii, încurajându-l mereu să găsească noi modalități de a le folosi.

  • Dacă aveți lădiță cu nisip uscat, puteți stimula cognitiv copilul ascunzând în nisip diverse obiecte (figurine, bănuți colorați, animale miniaturale din plastic) și puteți încuraja copilul să ghicească ce simte că este ascuns în nisip. Apoi când scoate obiectul din nisip, cereți-i să îl denumească, să îl descrie și să îi dea o sarcină de făcut.

Acest joc stimulează senzațiile și percepția contribuind la dezvoltarea unor reprezentări clare asupra realității înconjurătoare.

Este recomandat copiilor ce au depășit vârsta de 3 ani.

2 responses to "Lădița cu nisip"

  1. Foarte interesant. Ma gandesc sa achizitionez si eu niste nisip si sa pun in aplicare niste jocuri, dar nu stiu cum o sa o tin departe pe pitica mea de 1 anisor. Din pacate copilasii mei nu au camerele lor separate. Trebuie sa ma gandesc la o metoda. De abia astept sa ma joc si eu :).

  2. Mulțumesc. Această activitate umple mult din timpul de joc al Iasminei (și al meu de multe ori). Poate dura intre 15 și 30 minute. În timpul acesta pitica ar putea petrece timp cu tata, în camera părinților. Să sperăm că poate fi înduplecat pentru o "cauza nobila"..

Leave a Reply

Mail will not be published