Jucăriile – o bază de siguranță afectivă pentru copii

Toys, Toys, Toys.jpgConform lui John Bowlby, de la naștere și până la moarte, viața noastră se învârte în jurul atașamentelor intime. Atașamentul este un imperativ biologic cu rădăcini în necesitatea evolutivă. Pentru a supraviețui, copilul are nevoie să mențină proximitatea față de o figură de atașament protectoare: mama, tata sau o altă persoană de îngrijire.

Această figură de atașament este folosită de copil ca "baza de siguranță" de la care poate porni în explorarea mediului înconjurător și a experiențțelor nefamiliare. Cu alte cuvinte, un copil ce a dezvoltat o relație de atașament sigură față de un adult, va avea întotdeauna încredere să exploreze obiectele, oamenii și situațiile din mediu fără teama că nu-și va mai regăsi mama la întoarcere.

Modul în care un copil apreciază disponibilitatea persoanei de îngrijire este deosebit de important și acest mod de apreciere depinde, în prezent, de experiențele din trecut ale copilului - în care persoana de îngrijire a fost disponibilă.

Ainsworth și-a dat seama că tiparele de comunicare dintre copil și persoana de îngrijire reprezintă cheia siguranței sau a nesiguranței. Astfel părinții senzitivi, care arată acceptare, cooperare și disponibilitate emoțională, reprezintă o "bază de siguranță" pentru copilul lor. Atunci când nevoia copilului de a fi liniștit nu este satisfăcută, acesta dezvoltă o serie de comportamente de auto-liniștire.

Voi încerca, în următoarele articole, să fac trecerea de la teorie la practica clinică și să explic cum anumiți copii ajung să aibă mai multă încredere în obiecte decât în oameni.

Pragul camerei de terapie este trecut zilnic, cu îndrăzneală sau sfială, de copii care explorează, în felul lor specific, obiectele și jucăriile așezate confortabil și ordonat pe rafturi. Aceasta ordine îmi conferă atât mie, ca terapeut, dar și celor care interacționează cu ele, un anumit confort psihic deoarece asigură un anumit grad de claritate și structură camerei de terapie.

0 responses to "Jucăriile – o bază de siguranță afectivă pentru copii"

  1. There are currently no comments.

Leave a Reply

Mail will not be published