Jucăriile cu șiret

siret1.JPGÎnainte să descopăr ce înseamnă o "jucărie Montessori", am agreat ideea ca un copil trecut de 3 ani, care a început să descopere plăcerea activităților de lucru manual, să se folosească de o planșetă din lemn prin care să reușească să înfășoare un șiret pentru a-și continua dezvoltarea motricității fine manuale. Numai că acest gen de jucărie, de vînzare pe piață într-o mare varietate de modele, face parte din materialele pentru setul de activități de dezvoltare a abilitaților practice, din metodele pedagogice ale Mariei Montessori.

Poate fi o jucărie cu găuri repartizate uniform pe suprafața tăbliței pentru a familiariza copilul cu aceasta activitate. La început direcția e aleatorie, iar apoi, cînd operațiunea e stăpînită mai bine, se pot stabili anumite trasee de urmat cu șiretul.

siret2.jpgO altă variantă, mai aproape de finalitatea practică, sunt "ghetuțele" din lemn prevăzute cu gauri, exact ca în realitate, pentru a deprinde copilul cu activitatea de introdus șireturi la încălțămintea reală.

Dacă la vîrstele mici, 3 ani+, sunt interesante doar ca dezvoltare a dexterității manuale, ulterior, la 5-7 ani este urmărită mai mult partea practică. Dacă pînă la această vîrstă un copil nu a reușit să se lege singur la șireturi, poate exersa într-un mod plăcut, jucîndu-se. Nu numai învățarea traseului corect al șireturilor este importantă, dar și legarea fundiței. Copilul va reuși mai ușor dacă șiretul este în formă circulară și dintr-un material gen bumbac care nu va aluneca ușor printre degete atunci cînd se formează buclele.

Mai trebuie spus că jucăriile de acest gen, prin caracterul pedagogic pe care îl au, oferă oportunitatea experimentării unei relații didactice cu copilul dumneavoastră și merită să le încercați.

Vîrsta recomandată: 3-7 ani.

0 responses to "Jucăriile cu șiret"

  1. There are currently no comments.

Leave a Reply

Mail will not be published