Jocul "Fructele si mirosul lor"

miros1.jpgAcest joc face parte din categoria jocurilor senzoriale, jocuri foarte îndrăgite de Iasmina, fetia mea în vârstă de 3 ani și 11 luni.

Este un tip de joc ce stârnește curiozitatea copiilor de la prima vedere. Atunci când l-am comandat, am fost plăcut surprinsă de felul în care era ambalat: o cutie din plastic albastră tip "valiză". Conținutul neobișnuit ne-a stârnit și mai mult interesul. Odată ce-l deschizi, vei simți că ai intrat într-o altă lume, cea a mirosurilor, o lume fascinantă de care te îndrăgostești pe loc.

Jocul conține 24 de imagini cu diverse fructe, divizate în doua categorii. O categorie conține de o serie de 12 fructe întregi, iar a doua categorie este reprezentată de 12 imagini cu fructe tăiate. Alături de imagini, în "valiza" magică descoperim 12 cutiuțe cu mirosuri fine care stimulează foarte intens zona olfactivă. Fiecare cutiuță este prevazută cu un capac rotativ care permite, prin niște găuri minuscule, pătrunderea mirosului respectiv în nările copilului. Fiecare imagine și cutiuță este numerotată corespunzător.

Jocul este extrem de atractiv și relaxant:

  • simțul olfactiv este puternic stimulat, copilul devenind conștient de diversitatea tipurilor de mirosuri;
  • imaginile stimulează cognitiv copilul îmbogățindu-i vocabularul și contribuind pozitiv la dezvoltarea exprimării orale;
  • dezvoltă gândirea prin încurajarea asocierilor de imagini și a discriminării lor;
  • încurajează și dezvoltarea atenției, în special a atenției concentrate.

miros2.jpgModalitatea de joc este diversă și în funcție de vârsta copilului și creativitatea fiecăruia. Astfel, jocul se poate desfășura individual sau cu partener.

Atunci când ne adresăm unui copil în vârstă de 3 ani, este indicat ca unul dintre părinți să faciliteze desfășurarea jocului. Se poate începe cu identificarea unui fruct din 2 sau 4 imagini și încurajarea copilului să găsească perechea lui tăiată. Următorul pas ar fi să identifice cutiuța corespunzătoare mirosului acelui fruct.

Mai târziu, poate fi încurajată numărarea fructelor din joc, asocierea numerelor de pe spatele fiecărei imagini și identificarea mirosului corespunzător pentru fiecare fruct în parte.

Jocul poate fi jucat într-o manieră foarte simplă, sau foarte complexă, în funcție de vârsta copilului și nivelul lui de gândire și înțelegere verbală.

Faptul că oferă o multitudine de alternative, face din el un joc căruia nici un copil nu i-ar rezista.

Vârsta recomandată: 3-7 ani.

1 responses to "Jocul "Fructele si mirosul lor""

  1. Sanziana, pare foarte interesant acest joc. Se gaseste in Romania?
    Cred ca baietelului meu i-ar placea foarte mult.

Leave a Reply

Mail will not be published