Jocul în spumă

spuma1.jpgGândiți-vă la trei persoane diferite care își folosesc mintea în mod diferit. Una este focalizată pe imagini, una e focalizată pe sunete și alta e focalizată pe senzații. Cele trei canale de acțiune ale creierului nostru sunt: vizual, auditiv și kinestezic.

Eu sunt o mămică predominant kinestezică (senzorială) și toată viața mea va fi filtrată prin emoțiile și senzațiile pe care le simt. Acesta este motivul pentru care am pus accent pe stimularea senzorială a Iasminei. Nu știu încă dacă ea este o kinestezică - vizuală sau auditivă - dar ceea ce constat este că nu ratează nici o ocazie de a simți senzații noi.

Dacă doriți să oferiți alte senzații plăcute copilului dumneavoastră, puteți încerca jocul în spumă.

Aveți nevoie de o măsuță din lemn sau plastic și de un tub cu spumă de ras (fără alcool și nementolat – noi folosim NIVEA SENZITIV GEL dacă vrem să facem și bulgări din spumă).

spuma2.jpgDupă ce ne-am pregătit spațiul de joc, vom elibera din tub atâta spumă cât ne este necesar pentru acea activitate: mai multă cantitate de spumă, dacă vrem să facem mingi și bulgări de zăpadă și mai puțină cantitate de spumă dacă vrem doar să desenăm.

Așadar, spuma conferă o senzație fină, catifelată mâinilor, dar și răcoritoare prin senzația de rece la începutul jocului. Odată spuma întinsă pe masa de lucru, putem deveni oricât de creativi dorim. Spuma stimulează și simțul mirosului, crescând plăcerea jocului. Cel mai important lucru este să știm ce ne propunem.

Dacă vrem să desenăm, vom întinde spuma cât să obținem o "foaie subțire de spumă" și vom da frâu liber imaginației. Putem desena orice și putem șterge imediat ce avem o altă idee în minte. Altădată, în loc de degete, putem utiliza în desen bețișoare pentru a obține linii subțiri și uniforme. Rând pe rând, case, oameni, personaje din desene animate și povești, tancuri și mașini de curse pot anima foaia noastră subțire de spumă.

Cu o cantitate mai mare de spumă putem forma bulgări de zăpadă sau mingi de diferite mărimi în care putem înfige două bețișoare pentru a obține un melc sau mai multe bețișoare pentru a obține un arici și, desigur, imaginația nu are limite. Putem inventa orice.

Pentru a obține mingi, spuma trebuie să fie neapărat gel. Are o consistență aparte și se întărește în timpul jocului. Pentru desen putem folosi și spumă care nu este de tip gel.

Jocul este recomandat copiilor peste vârsta de trei ani și împreună cu părintii.

Spor la joc!

5 responses to "Jocul în spumă "

  1. Felicitari Sanzi! Mi-ai dat o idee formidabila pentru mai tarziu...Uite ce am incercat eu sa fac cu copilasii in cadrul unui party.Eram imbracata in clovn sau in printesa...sau ce isi doreste copilul care are ziua de nastere sau cu alta ocazie.Il puneam pe taticul sarbatoritului sa se unga cu spuma de ras, ca si inainte de barberit.Apoi copilul cu ochii inchisi sau legati ca la baba -oarba va incerca cu o lingurita de plastic sau de metal sa-l barbereasca.Bineinteles nu lipsesc comentariile animatorului, rasul si veselia, dar in modul acesta copilul isi atinge, isi cunoaste mult mai bine tatal si se distreaza in acelasi timp.Am incercat si cu fiul meu care inca nu a implinit 3 ani si i-a placut in mod deosebit.

  2. Foarte interesantă ideea, Georgia! O să încerc și eu cu prima ocazie. Într-adevăr, celor mici le place la nebunie să facă ce fac cei mari sau să ajute.

  3. Dragă Georgia, imaginația nu are limite! Cu toate acestea mulți părinți rămân blocați în tipare de comportament și lipsă de creativitate în relația cu copilul lor. Se pot simți furioși atunci când copilul petrece mult timp în fața televizorului sau se plictisește, spun ei, dorind mereu ceva nou. În ambele cazuri, copiii nu știu cum să facă altfel , întrucât nu au avut experiența unei alternative care să le aducă beneficii emoționale. Profit de șansa pe care am avut-o să "cresc" odată cu Iasmina, pentru a împărtăși și altor părinti că pot trăi mirajul copilăriei alături de copiii lor. În aceste vremuri tulburi, prezentul este cel care nu ne părăsește niciodată și avem mijloace la îndemână să-i facem pe copii fericiți. Putem FI împreună! Trecutul nu-l putem schimba iar viitorul ne înfricoșează. Pot redescoperi copilul din ei și evolua emoțional prin ei! Îți mulțumesc pentru că ne ești alături, de fiecare dată, citind articolele noastre, iar părerile tale ne sunt de mare folos!

  4. Pare foarte interesant jocul in spuma. Totusi am cateva dubii. Spuma nu poate irita copilul, pielea sensibila? Daca baga in gura? Cat de usor se face curatenie dupa?

  5. Drag Crina,
    Jocul este recomandat copiilor peste trei ani. În mod normal, la trei ani copilul nu mai manifestă dorința de a cunoaște lumea prin intermediul gurii. Și chiar dacă se întâmplă să dorească să experimenteze gustul, copiii pot fi lăsați să facă acest lucru pentru a-și da seama că altă dată nu își va mai dori să încerce această experiență, gustul fiind unul amar. Am făcut câteva specificații legate de tipul de spumă , să fie nementolată și fără alcool. Cele de tip senzitiv sunt recomandate. Jocul în spumă poate dura în jur de 10 minute. Pentru copiii cu pielea foarte sensibilă, e bine să o testăm înainte să implicăm copilul în această activitate. Dacă cantitatea de spumă nu a fost foarte mare, în câteva minute de joc spuma își pierde din volum, devenind cremoasă. Acesta este momentul când se termină jocul și putem face curat în jur. Avem nevoie doar de un prosopel umed cu care ștergem resturile de spumă de pe măsuța de lucru. O propoziție magică, care ajută copiii la autocontrol poate fi "Vom face un joc foarte distractiv, regula este, însă, să ne jucăm cu spuma doar pe masă". Îți multumesc, Crina, pentru toate întrebările tale, pertinente și care cer lămuriri suplimentare!

Leave a Reply

Mail will not be published