Jocul în făina de porumb

faina.2.JPGNiciodată nu mi-am putut imagina că făina noastră pentru mămăliga cea de toate zilele poate deveni un joc extrem de captivant pentru copii. Am încercat odată, la cabinet, să mă joc în făină cu un copil, dorind să îl ajut să își amelioreze hipersensibilitatea senzorială. Imediat am încercat și acasă cu fetița mea care s-a bucurat enorm de noua ei experiență tactilă, vizuală și olfactivă, căci faina înmuiată în apa are un miros specific și unic.

Așadar, aveți nevoie de un castron suficient de încăpător încât să puteți răsturna jumătate dintr-o pungă de mălai de 1 kg.

faina.1.JPG Secretul succesului constă în cantitatea de apă turnată astfel încât să obțineți un amestec care poate fi modelat cu ușurință. Pregătiți o cana cu apă (200 ml) pe care o turnați treptat în făină, amestecând până se omogenizează . Dacă ați turnat prea multă apă, o puteți stoarce strângând în mână făina până rămâne doar umedă și nu mai curge apa din ea.

Mai aveți nevoie de o măsuță din lemn sau o planșetă pe care să răsturnați faina umedă, după care poate începe distracția.
Puteți folosi forme (pe care le utilizați de obicei la plastilină), bețișoare, biluțe de pus pe ață etc. Din acest moment puteți da frâu liber imaginației. Nu uitați că așa cum puteți desena în nisipul de la mare, puteți încuraja copilul să deseneze cu bețișorul și în făina de porumb - după ce o tasează bine cu mânuța pe planșetă: un copac, o fetișoară veselă, 2-3 liniuțe, un cerc , un pătrat etc.

La final, nu uitați de aspirator.

Jocul este recomandat începând cu vârsta de 3 ani și 6 luni.

4 responses to "Jocul în făina de porumb "

  1. O idee excelentă pentru zilele friguroase! Dacă am îmbrățișat ideea anterioară a jocului în nisip, făina de porumb poate fi un substitut al nisipului foarte comod, zic eu. Și cred că dacă va fi folosită o lădiță, chiar poate rămîne și curat în urma!

  2. Da, ai mare dreptate, Irina. Este comod și la îndemâna oricui. Părinții au nevoie de exercițiu și să nu se descurajeze dacă nu au reușit din prima să gestioneze situația. Lădița poate fi de mare ajutor.

  3. O idee foarte buna. Tuturor copiilor cred ca le-ar place jocul asta...Find recomandat copiilor peste 3,5 ani, nu cred ca ar fi vreo problema curatarea locului de joaca dupa. Chiar poate face parte din joaca si acest lucru. Oricum faina se strange repede, nu pateaza, nu se lipeste. O idee excelenta.
    Fetita din filmulet e o minunatie de copil.

  4. Da Adriana, împărtășesc opinia ta. Nu e o povara să curățăm locul după ce ne-am jucat ci o consecință logică după utilizarea acestui tip de joc. Afirmația ta mă indemna să mai fac o precizare. Încurajarea disciplinei, pentru a evita eventualele accidente (făina aruncată de copiii impulsivi în ochii partenerilor de joc sau prin toată casa) este oportună. Pentru copiii cu un comportament provocator aceasta activitate poate crea multe neajunsuri, mai ales pentru părinții lor, care nu reușesc să îi stăpânească. Sugestiile unui terapeut sunt binevenite în acest caz, ajutându-i pe părinți să înțeleagă cât de importante sunt limitele în joc, dezvoltând copilului autodisciplina. De asemenea ei pot învăța cum să dezvolte stima de sine a copilului lor, implicându-l în activități de joc unde acesta poate avea succes și nu eșec.

    Și mulțumesc pentru aprecierile aduse fetiței din filmuleț.

Leave a Reply

Mail will not be published