Căsuța din lemn pentru păpuși

casuta din lemn.jpgM-am bucurat să pot achiziționa căsuța din lemn de brad pentru energia benefică pe care o simți interacționând cu ea și pentru posibilitățile multiple pe care le conferă.

O căsuță din lemn poate face jocul mai realist ca niciodată. Simbolic, casa reprezintă căldură, adăpost, iubire, siguranță. Pentru copil casa este un punct de reper față de tot ceea ce există în exterior. Casa adăpostește copilul, protejându-l.

Acest tip de joc-stimul poate da frâu liber imaginației copilului și asociațiilor libere:

 • în casă pot locui animale sau oameni;
 • în fata casei poate exista o gradină împrejmuită de un gard făcut din cuburi de lemn;
 • mașinile, motocicletele și bicicletele pot sta parcate în garaj sau în fața casei;
 • casa poate fi situată în oraș sau în pădure.

Mai mult decât atât, copilul și-o poate imagina că fiind căsuța în care locuiește împreună cu prietenii lui imaginari. Sau poate să își imagineze cum ar arăta familia lui actuală ori familia ideală, punându-i la dispoziție figurine umane care ar putea reprezenta: mama, tata, frățiori, bunici etc.

casuta1.jpgCasa poate fi privită de copil din multiple perspective. Anumite răspunsuri ale copilului la felul în care "vede" casa pot fi semnificative din punct de vedere psihologic:

 • poate rămâne mereu goală (evidențiind sentimentul singuratății, vidului afectiv);
 • poate fi lipsită, uneori, de intimitate (locuind mulți membri în ea poți avea sentimentul că mereu cineva te privește);
 • poate să aibă mereu nevoie de curățenie (conturând cumva nevoia unei igiene a propriilor gânduri);
 • în casă poți locui singur (nevoie de independență și solitudine, responsabilitate și încredere în forțele proprii);
 • poate fi uneori distrusă (când sentimentul de insecuritate este pregnant).

În funcție de cum relaționează cu casa, copilul ne transmite din gândurile, dorințele și sentimentele sale neconștientizate.

Vârsta recomandată: 3 ani+.

2 responses to "Căsuța din lemn pentru păpuși"

 1. Prima utilizare pe care Mihai i-a dat-o casutei - a scos tot mobilierul afara, l-a inlocuit cu masini, iar din acoperis a realizat "pista de lansare".
  Dupa cateva luni de joaca, a decis ca trebuie renovata casuta - a "zugravit-o" cu creioane colorate. Apoi a luat fiecare obiect de mobilier in parte si l-a personalizat.

 2. Mihai este un copil minunat, cu idei constructive, pragmatic, inventiv și care "țintește" către depășirea limitelor impuse de un anumit joc.

Leave a Reply

Mail will not be published