Șiretul

Completare la cele scrise de Irina Molnus

siret.jpgJocurile cu șiret sunt foarte îndrăgite și fac copiii fericiți. Un copil care este absorbit în joc, cu siguranță este fericit atunci când jocul îi produce sentimente de satisfacție și realizare.

Jocurile cu șiret dezvoltă, cu precădere, dexteritatea copiilor, îndemânarea, fantezia și formarea capacității de concentrare.

Este un joc de manipulare care educă copilul la autocontrol. În timpul jocului de manipulare, mâinile, ochii și creierul sunt instruite pentru a se coordona și a lucra împreună fără probleme. Mai mult decât atât, acest tip de joc ajută la prevenirea plictiselii. Este foarte important pentru părinți să știe cum să prevină plictiseala, deoarece un copil plictisit este un copil ce are un comportament dificil - devenind ușor iritabil - și cu nevoia de a distruge.

Jocul cu șireturi poate ajuta la reducerea stresului. Acest tip de joc poate contribui și la diminuarea instinctelor agresive. Folosirea un șiret care trece printr-o gaură făcută într-o bucată de lemn este de preferat utilizării unui creion în scopuri distructive - de a răni pe cineva.

Fiind un joc de manipulare, implică utilizarea mâinilor, dezvoltând controlul copilului asupra lor.

Jocurile cu șiret permit copiilor să descopere lumea și pe ei înșiși ajutându-i:

  • să experimenteze;
  • să își dezvolte creativitatea;
  • să exprime idei noi;
  • să își dezvolte vorbirea;
  • să își dezvolte motricitatea fină;
  • să inventeze;
  • să învețe abilități noi;
  • să își folosească imaginația.

O utilitate aparte își găsește acest tip de joc în evaluarea copiilor cu nevoi speciale și în terapia lor.

Implicați periodic în asemenea activități, copiii cu dizabilități pot face achiziții considerabile din punct de vedere al motricității fine, în plan cognitiv, al memoriei și percepției, atenției concentrate și, desigur, în plan afectiv prin creșterea încrederii în sine și dezvoltarea autocontrolului.

Acest articol - precum și cel scris de Irina - se vrea o introducere pentru seria articolelor - despre jucăriile cu șiret - care vor urma. Pentru că există nenumărate variante pe piață și ar fi păcat să trecem nepăsători pe lângă ele.

0 responses to "Șiretul"

  1. There are currently no comments.

Leave a Reply

Mail will not be published